Tuesday, July 19, 2011

- We've Moved -

Posted by nicina at 1:09 AM 0 comments

Hi... We have moved to a new blog. 

Wednesday, May 25, 2011

Medan Ikan Bakar Pantai Jeram

Posted by nicina at 9:12 PM 0 comments
few days ago, dinda teringin nak makan seafood... diskas ngan mr hubby.. memula nak g carik seafood kat sana lah, kat sinilah... last2 weols teringat kuala selangor... yesss... sana mmg byk seafood kan... so apalagi, weekend lepas weols terus la ke sana...

AMARAN: haruslah dtg awal kalo xnak menunggu utk dapatkan tmpt duduk n meja makan
weols sampai sana lkurg lebey kol 6...
dah ramai org tapi still ada meja kosong 2-3 bijik...
tapi by the time weols nak balik.. ramai yg tgh berdiri nunggu meja

yg best nya kat cni.. kita leh pg pilih sdiri mana2 seafood yg ada... angkut la apa jenis n byk mana pon... yg penting dia timbang, kita kasitau dia nak masak apa... then bayar...

tapi servis mmg laju giler...
sekejap ajer mknn dah siap, padahal org ramai time tu...

jom usha

Let's start with this yummy-to-look ketam goreng cili...
perghhh kaler dia mmg mengancam...
rasanya almost all table order ketam masak cili nie...
rasanya sedap gak ah...

More pics...

Tengokla tu sambal dia... pergh pekat tu...

Ni haaa dia sotong goreng tepung yg teramat sedap
phewwww mabeles giler
rangup, sotong segar, rasa manis2 gitue...
hish mmg best gile lah...
cuma sos pencicah sotong ni je x berapa best

pics sotong lagi... yummy sungguh

Then, this delicious butter prawn...
tekak dinda merasakan nya sungguh enak sekali...

zoom in udang butter ni... nmpk yummy kan...

Then...

Siakap... sebenanye weols order siakap masak 3 rasa...
tapi bila sampai, nmpk cam masak sweet sour pon hade
xpe... paper pon weols still layan siakap ni sampai licin...
leh tahan la...

saje taruk pics bebyk2 hikhik

ni lak kailan goreng biasa...
xmo goreng sama itu ikan masin.. coz dinda x berapa minat
sayur ni dari segi rasa mmg x sedap
urps... x baik kan ckp camtu...
okla utk ayat yg lebih sopan... rasanya biasa2 saje ye tuan puan...
(mungkin sbb dinda order 'kailan goreng biasa' maka tukang masak tu pon 'masak biasa2' aje kekeke)

overall.. ni la the whole meal yg weols order...
x dapek nak order bebyk.. mkn ber2 jek...
kalo ikut hati macam2 nak amik hihi

ni dia pemandangan restoran ni adri tempat duduk kami...
weols dapat duduk kat tepi air.. best ar gak dapat rasa angin bertipu sepoi2 bahasa
wpon xde kipas kat tmpt weols duduk tp x panas pon...

memula nak duduk kat bhgn berbumbung tapi dah fully booked plak
time dinda snap pics ni x ramai sangat org tapi....
lepas stgh jam, walawee penuh nyaaa
sampai kan ada yg berdiri2 kat tgh2 dok tgu meja kosong
nasib baik weols sampai awal..kalo x, maunya nak menunggu jugak...

apapon... this place is recommended...
harga mmg teramat murah babe...
last but not least... ni la dia rupa pintu gerbang kat depan jln nak masuk ke kawasan restoran tu...

** tapi sbl weols sampai ke medan ikan bakar ni, weols dah perasan satu lagi restoran seafood dekat2 situ jugak... nmpk sgt menarik jugak... kat piggir air jugak... hmmm komfem lepas ni dtg try kat ctu pulak...



Wednesday, May 18, 2011

Sotong Bakar Bersambal

Posted by nicina at 2:10 AM 0 comments

Jom usha this sotong bakar bersambal...
sedap tau...
eh bukan puji masakan dinda sedap.. tapi sotong bakar ni kalo buat bakar ala2 bersambal mmg dinda sukee...


Dinda dapat resepi ni dari internet
tapi sayang dah lupa kat web / blog mana
sbb dah lama peram resepi nya baru try buat

tapi resepinya pon dinda x ikut 100%
main ikut suka aje nak masuk apa hihi...
buat2 kreatif ihiks

So ni Resepi Sotong Bakar Bersambal yg telah diolah sesuka rasa oleh dinda :

Bahan2 :
1. sotong (dikelar2 sedikit)
2. bawang merah 3 ulas
3. bawang putih 2 ulas
4. sedikit halia (sikit saje ye)
5. 2 sudu cili boh (atau cili kering)
5. 1 batang serai yg gomuks (kalo yg jenis kurus keding tu kna pakai 2 batang la kot)
6. sedikit serbuk ketumbar
7. garam
8. sedikit gula (xnak boh pon xpe)

Cara2 :
1. kisar semua bahan2 di atas (kecuali sotong hehe)
2. curahkan bahan yg telah dikisar ke atas sotong
2. perap lebih kurang setengah jam.. tapi kalo dapat perap lebih lama lagi bagus... utk resepi ni dinda biasanya perap 1-3 jam (bgantung pada ke'bz'an)
3. Balut sotong dgn aluminium foil... curahkan lebihan sambal / bhn kisar ke atas sotong so that nnt dia akan jadi moist
4. Bakar dalam 30 min camtu...

- dah masak, leh lah dihidangkan -




Tuesday, May 17, 2011

Secret Recipe

Posted by nicina at 7:13 PM 0 comments
My all-time fav dining place!
Byk bnda yg dinda suka kat sini... suka kek nya... spaghetti nya... meatball nya... air nya... brownies nya... tomyam nye pon boley tahan...

Ni lah dia my fav meal kat secret recipe nih... spaghetti meatballs Price : RM14.50

Jom usha dari dekat... perghhh meleleh air liur... dia nye meatball mmg terbaeekkk... gravy utk spaghetti pon sgt mabeless... bagi dinda... ni mmg dinda kasi 5 star

Fried popiah...
sedap gak nie... especially the sauce
Rasa macam sos thai sket
yummy
Price : ingat2 lupa.. RM9 kot


Ice blended chocolate! Pon my fav... tapi x semestinya kat SR jek.. kat tmpt lain pon dinda order gaks... yg ni rasa dia sedap as always... coz sepjg hayat dinda.. dinda x pnah jumpa ice blended choc yg x sedap ihihi maybe sbb dinda suka ya amat kat cokelat

Pekata jgn amik western kat SR nie...
kita try thai food lak...
Noodle in Tom Yum Kung
Sedap arr... tapi bukan terbaek...
coz byk lagi restoran thai kat luar sana yg leh buat lagi best dari tomyam nie ehehe





Aimar Char Kue Tiaw

Posted by nicina at 6:15 PM 0 comments
Hmm.... teringin nak makan char kue tiaw yg sedap?
Ada 1 suggestion... sapa2 yg dok area shah alam leh ke sini...
Restoran Aimar Char Kue Tiaw kat TTDI Jaya...
Restoran ni pnah masuk Jalan2 Cari Makan aka JJCM
disbb kan itulah ktorg nak try kue tiaw dia ni... sbb nak tau btul ke sedap spt yg dikatakan oleh maria tunku sabri

bagi dinda.. rasanya boleh tahan la jugak... sedap gak arr...
dia buat mmg basah... n kue tiaw dia pon halus...
kuah banyak... mmg basah la kuetiaw yg kita order tu...

tapi portion dia kecik bnor...
tekak n perut dinda ni x berapa nak cukup...

kalo nak order.. kuetiaw ni di datangkan ngan 2 size :
1. size besar
2. size biasa

so kalo rasa nak mkn byk, order lah yg saiz besar ek...
sbb yg saiz biasa tu mmg sikit sgt...

Ni kedai dia yg kat TTDI Jaya tu
Outside view...
Leh tahan gak ramai org dtg mkn kat cni...
dinda dah pnah dtg few times... setiap kali dtg mmg ramai org..

Ni la dia rupa bntuk char kue tiaw tuh....
yg ni size biasa jek.. a mik yg besar pon...
disbb kan tauge tu dah memnuhi ruang... so tertutup lah kue tiaw yg sememangnya x berapa byk kat bwh tu hehe

NI saje dinda selak supaya nmpk rupa kuah dia...
kaler dia agak2 coklat sket... n mmg terasa isi kandungannya...
cam swcukup rasa gitew


Kalo anda x berapa gemor nak mamam kue tiaw.. takpe.. leh je order bnda2 lain...
kat cni ada gak mknn goreng2 ala2 restoran tomyam tuh... satay pon ada... tp satay dia biasa2 aje...

Kat atas ni ayam masak halia + telur dadar...
sedap gaks...



Monday, May 16, 2011

TGI's Friday

Posted by nicina at 1:51 AM 0 comments

Thank God It's Friday!

ok, jom kita bg review sket pasal TGI's Friday...
Dari segi environment, boleh lah tahan... tapi dari segi servis mmg bagus TGI ni...

Menu?
mmm... xle byk sangat... tp what to expect kat western restaurant camni kan...
cam biasa, grill, steak, grill, lamb, gitew aje le

Price?
Not so bad... lebey kurang chilis gitu le kekdahnye...
tapi portion dia kecik... eh, takle keciik sesangat... tapi agak kecik bg yg suka mkn byk... :D
Bagi dinda yg gemor makan ala kadar je (ahaksss) dah memadai sesgt


Menu kat atas nih ialah Jack Daniel's Chicken & Shrimp...
Dinda suka dia nye sauce tuh. Ada masam2 sket...
Cajun tuh pon sedap.. coz they make it crisp!
sedap arr
Price : RM36.90


Yg kat tas ni plak is ribeye steak
well done punye...
taste? ok not bad
Price RM48.90

Above here is chicken fingers with fries...
fries sodap no...
Price RM6.90 only

Dah makan2 sure nak minum kan...
ntah nape pic air yg lagi satu x kuar... unreadable...
haih penat dinda men'snap' pic... alih2 xleh nak dibace dok komputer
So air ni adalah blue raspberry slush...
price RM9.90





Resepi Mihun Soto

Posted by nicina at 1:09 AM 0 comments

Suka mamam mihun soto x?
as for me... boley la kan.. sedap gak mihun soto nie...
orite utk resepi yg ni dinda pakai Perencah Soto Mak Siti...
Dari segi rasa ok jugak... not bad...
layan picca yah

Hasilnya..kalo pakai perencah mak siti ni.. mihun soto kuning sket... compared to adabi...
so far dua perencah tu je la yg so far dua perencah tu je la yg dinda pnah cuba... lain2 lom pnah lagi

Antara aksesori2 yg nak di taruk kat lam mangkuk soto
ada lagi... tapi pic x memuaskan lah


Thursday, May 12, 2011

Resepi Paprik Campur

Posted by nicina at 1:29 AM 0 comments




K... let me update on the recipe...
RESEPI PAPRIK CAMPUR

Bahan2 :

- Ayam / udang / sotong / semuanya - dipotong ikut saiz yg anda suka
- Bwg putih 1 ulas
- Bwg merah 4 ulas
- Bawang besar 1 labu
- 2 sudu besar cili boh / cili kering yg tlh di blend
- Sedikit halia (sikit je ye)
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 2 biji tomato
- 4 -5 batang kacang buncis / kacang panjang - potong ikut suka anda
- cauliflower aka bunga kobis (perlu ke aku translate? adoiyai pening sungguh aku ni) - potong gak, jgn letak segebuk gitu ehhehe
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- garam

Cara-Cara :

- Blend bawang merah, bwg putih, dan halia
- tumis kesemua bhn2 yg tlh di blend tadi sehingga kekuningan
- masukkan cili boh aka cili kering yg telah dikisar
- masukkan serai yg telah diketuk
- masak hingga pecah minyak
- masukkan pula ketiga2 jenis sos tadi... agak2 la ye kawan2... x reti dinda nak bagitau sukatannya...
- masukkan garam
- masukkan daun limau purut
- then masukkan segala jenis lauk2 yg ada...
- tunggu sekejap sbelum sayur2 pulak dimasukkan
- kemnudian masukkan bawang besar yg telah dihiris
- kacau2 sikit, rasa, dan angkat
- that's it!


**TIPS : make sure rasa daun limau purut tu ada... kalo x, kurang sedap



Friday, May 6, 2011

Murtabak Maggi

Posted by nicina at 12:06 AM 0 comments
Maggi?? Sedap kan... Goreng sedap, buat sup sedap... Kalo buat murtabak lg sedap... Ni dinda nyer stail buat murtabak maggi... step-by-step gitew

Jom usha
....

Step 1 :

Bukak semua pembalut maggi tuh (dinda pakai mamee kari berapi, my all time favourite!).

Step 2 :

Rebus maggi (tanpa seasoning / perencah / serbuk perasa). Agak2 jgn terlalu lembut, angkat dan toskan.


Step 3 :
Masukkan maggi yg tlh direbus td ke dalam bekas, n potong carrot nipis + daun sup or daun bawang sikit. Step 4 :
Masukkan serbuk perasa/perencah ke dalam mangkuk yg berisi maggi + sayur2 td.
Inilah hasil setelah bhn2 tu dicampurkan Step 5 :
Ambil sebiji cili utk dimasukkan ke dalam maggi td... sapa suka pedas leh la tambah sebyk mana yg uols suke...
Step 6 :
Masukkan cili yg telah dipotong td
Step 7 :
Gaul2 kan kesemua bahan2 tadi supaya sebati n rata. Supaya nnt rasa masin tu sekata. Step 8 :
Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk yg berisi maggi td... Dinda gunakan 2 biji telur utk satu packet maggi.
Step 9 :
Gaul2 kan maggi bersama2 telur sehingga sebati...
Step 10 :
Gorengkan di atas pan dengan minyak yg x terlalu banyak...


Step 11 :

Bila dah masak, angkat, n potong2 kan upaya senang nak makan...
Dinda suka potong bntuk segi empat kecik2... Hidangkan bersama sos cili + sikit serbuk lada sulah... Done!

 

Dapur-Dinda Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity